Dutch Food Week in Drenthe - Terugblik 2023


Er is veel gebeurd tijdens de Dutch Food Week 2023. Bedrijven, particulieren, consumenten, producenten, boeren, tuinders, buitenlui… Ze waren allemaal betrokken bij óf de organisatie van een leuk evenement óf namen een kijkje als deelnemer. Hieronder een greep van wat er in Drenthe allemaal gedaan is, tijdens die ene week in oktober waarin het draait om gezond, lekker en regionaal voedsel.

De Waarde-Ring

Met de uitreiking van de Waarde-Ringen is ook dit jaar weer aandacht geschonken aan personen en organisaties die zich bovengemiddeld inzetten voor de boer-burger verbinding.

De uitreiking vond plaats op het melkvee- akkerbouwbedrijf van de familie Jobing-Buurman. Tussen de koeien zijn de Waarde-Ringen door gedeputeerde Willemien Meeuwissen uitgereikt aan:

  • Jan van Goor
  • Alie Jobing-Buurman
  • Stichting Beleef Beilen

Filmreeks - Eten uit Drenthe

Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe! Net als voorgaande jaren hebben we een aantal producenten in de keten mogen filmen en in deze filmpjes vertellen zij hun verhaal.

We namen onder meer een kijkje bij de aspergeteler, bezochten een akkerbouwer, professor Pannenkoek en een pluimveehouder voor het verhaal over een lekker Drents eitje. We bezochten drie vrienden die samen een vleesautomaat zijn gestart. En we namen een kijkje in de tuinbouwkassen waar we konden genieten van vers “komkommer ijs”. Hoe dat smaakte ziet u in de film!

Leerlingen bakken speltbrood

De leerlingen van diverse Drentse Basisscholen werden door studenten van AOC Terra en Drenthe College rondgeleid op agrarische bedrijven om vervolgens in een professionele keuken aan de slag te gaan met het maken van speltbrood en kruidenboter.

Bedank de Boerdag

Tijdens de Bedank de Boerdag zijn de gebiedscontactpersonen van het project Duurzaam Boeren Drenthe verrast met een beker “trots op de boer” gevuld met een droge worst.

Lokale lunch voor Provinciemedewerkers

Tijdens de Dutch Food Week was een team van Drenthe Boert Bewust in het provinciehuis met lokaal geproduceerde producten. Ze stonden met diverse kraampjes bij het restaurant. Samen met de cateraar zijn  gerechten gepresenteerd die geproefd konden worden. Zo zijn de medewerkers van provincie Drenthe bewust geworden wat er allemaal in Drenthe, om de hoek, gebeurt!