Filmreeks De Week van Ons Eten


Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe, daar mogen we best trots op zijn. Er zijn tal van initiatieven waarbij kwaliteitsproducten uit de regio, in de regio verwerkt, verkocht en gegeten of gedronken worden. Van Boer naar Bord dus! Dat dit goed is voor het milieu en de lokale ondernemers, hoeft haast geen verdere uitleg.

Bekijk de mooie voorbeelden uit onze provincie, waarbij bevlogen ondernemers vertellen over hun werk.

Video's 2023

Drents Eitje

Prachtig verhaal over het 'Drents eitje' en een goede samenwerking op lokaal niveau door Thale Hulshof en Harry Migchels.

Komkommerijs

Komkommerijs uit Erica? En of dat lekker smaakt! Dankzij de samenwerking met komkommerteler Drenthe Growers en ijsfabriek De Noordpool.

Exloër Rund en Valther Varken

Lokaler eten kan haast niet: drie vrienden zorgen samen voor vlees uit Valthe en Exloo bij de Vleesautomaat Valthe.

Boekweit

Boekweit wordt al eeuwen in Drenthe geteeld en is nu aan een opmars bezig. Wist je dat je hier erg lekkere pannenkoeken van kunt bakken? Akkerbouwer Kees Sijbenga en adviseur Peter Brul houden zich bezig met de teelt, Professor Pannenkoek bakt er pannenkoeken van.

Asperges

Het aspergediner - een geslaagde samenwerking tussen aspergeteler Weiland en restaurant 'Op de Deel' in Zuidwolde.

Eerder gemaakte video's

Vers gesneden groenten

DistriversGreens and Salads en akkerbouwer Kruize werken in nauwe samenwerking om wel héél vers gesneden groente bij de klant te krijgen.

Eiwitten uit aardappelen

In je boodschappenmandje vind je niet de aardappel van AVEBE, maar wat dan wel? Het onderzoek naar wat je nog meer uit een aardappel kan halen is in Valthermond in volle gang.

Veldbonen en de Boerenstreek

Hoe kort de weg van boer naar bord kan zijn, blijkt uit dit filmpje. De buren Geert Lindenhols en Mariët Flinkert werken samen aan goed en lekker voedsel. De een teelt vol passie de gewassen, de ander verkoopt met evenveel liefde voor de producten deze regio-lekkernijen.

Dubbel Drents Brood

De akkerbouwer, de molenaar en de bakker... Ze werken allemaal met elkaar samen om het lekkerste brood uit de regio te maken.

Maallust

Het lekkerste blondbier komt uit Drenthe! Brouwerij Maallust uit Veenhuizen laat zien hoe het gemaakt wordt en vertelt hóe lokaal ze zijn: van personeel tot de ingrediënten.

't Vershuus

De weg van boer naar bord is bij ‘t Vershuus zeker kort: Johan Laarman is boer en poelier tegelijk. Samen met twee andere boeren runt hij ’t Vershuus. Ze verkopen er hun eigen producten en daarnaast ook diverse andere (verse) producten uit Drenthe en omstreken. Sinds kort kun je in ’t Vershuus ook terecht voor een lunch; intussen wordt nagedacht over een volgende stap: kant-en-klaarmaaltijden. Een dynamische onderneming met veel plannen voor de toekomst!

De Graanrepubliek

De Graanrepubliek is een coöperatie van boeren en andere voedselproducenten, die zich in eerste instantie richten op oude en nieuwe toepassingen van Gronings graan in bijvoorbeeld bier, jenever en brood. Niels Grootenboer vertelt onder andere over de manier van boeren, waar ‘samen met de natuur’ een belangrijke plek inneemt.

Strokenteelt

Bij de boeren op het land wordt volop geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Bijzonder hoogleraar Martijn van der Heide neemt de kijkers mee naar de proefboerderij(verwijst naar een andere website) van de WUR (verwijst naar een andere website)in Valthermond(verwijst naar een andere website) waar proeven worden gedaan met strokenteelt.