Dutch Food Week wederom groot succes!


Van brood bakken diep in de nacht tot koken op de boerderij!

Tijdens de Dutch Food Week liet Drenthe zien wat zij te bieden heeft op het gebied van voedsel. In het kader van gezond en regionaal voedsel zijn talloze evenementen georganiseerd.

Zoals de Week van het Nederlandse Voedsel, Boergondisch koken met kinderen en meer!

Nachtelijk bezoek aan Bakkerij Joost

In de nacht van 4 op 5 oktober opende de Dutch Food Week in Drenthe op een wel héél bijzondere manier: Bakkerij Joost in Odoorn opende namelijk in de vroege uurtjes de bakkerij voor publiek! Terwijl de rest van Nederland nog op één oor lag werd er in de bakkerij gekneed, gemixt, opgebold, gerezen, gebakken, ingekeept en versierd. En dat onder het toeziend oog van twaalf bezoekers. Zij kregen een rondleiding in de bakkerij en na afloop wat lekkers.

Week van het Nederlandse Voedsel

Tijdens de Week van het Nederlandse Voedsel, een initiatief van Drentse agrarische ondernemers, werd iedereen uitgedaagd om alleen voedsel te gebruiken dat in Nederland is geproduceerd. Gezond en regionaal voedsel is in Drenthe namelijk dichterbij dan je denkt! In de lokale supermarkten zijn vaker verse streekproducten te vinden. Zoals bijvoorbeeld de (h)eerlijke Dubbel Drentse broden en Drentse asperges. Zelf gerechten maken met deze producten hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Dat bewijzen de vijf recepten van de Week van het Nederlandse voedsel. Gedeputeerde Henk Jumelet opende de Week van het Nederlandse Voedsel bij Bakkerij Pots in Rolde.

Boergondisch koken met kids

Op een aantal locaties in Drenthe gingen basisschoolkinderen zelf koken en natuurlijk proeven van al het lekkers dat er te vinden is op de boerderij. Eén van de locaties die mee deed aan het Boergondisch koken was Melkveehouderij Educatieboerderij Straathof in Echten! Bekijk de film hieronder.

Kunst in de kas

Op 13 oktober stond het tuinbouwcentrum in Erica in het teken van kunst, cultuur en food. De kassen waren gevuld met muziek, kunst zang en dans. Tijdens het Dutch food festival presenteerden verschillende foodtrucks de lekkerste gerechten!

IMG_2795 (003)

Landbouw diner

Een bijzondere locatie, inspirerende sprekers, goede gesprekken, lokale producten en een verassende setting, dát waren de ingrediënten van het Boergondisch diner. Op 15 oktober vond het diner plaats bij Averis Seeds in Valthermond. Met gasten uit uit het hele netwerk van boer naar bord én inspirerende sprekers van Gedeputeerde Henk Jumelet en Bert Jansen van Avebe hebben de gasten verwelkomd. Tussen de hapjes door kregen de gasten een rondleiding over het bedrijf door Hendrik-Jan Schepel en Johan Hopman van Averis Seeds.Tijdens het hoofdgerecht waren er pitches van Janmar Katoele van insectenkwekerij Wadudu en van Simon Wachtmeester en Roelof Bos van Interzorg.  De eiwittransitie stond centraal deze avond en het diner bestond grotendeels uit Drentse (eiwit) producten.

Boergondisch diner 1

Fruit op je bord

Studenten van de opleiding Food, Life & Innovation van Terra  maakten op het terrein van  Fruithof kennis met verschillende streekproducten en maakten heerlijke gerechten. Bakker Patrick Harms liet de studenten kennis maken met Koloniebrood: brood met veldbonenmeel, koolzaadolie, aardappel en knoflook. De komende weken werken de studenten verder aan een casus van Stichting Fruithof.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele initiatieven die in heel Drenthe ondernomen zijn tijdens de Dutch Agri Food Week. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Het is overweldigend om te zien hoe groot het enthousiasme is in de gehele sector. Gezamenlijk hebben we Drenthe op de kaart gezet. Dit smaakt naar meer en we kijken nu al uit naar 2020!”