Dutch Food Week in Drenthe - Terugblik 2022


Er is veel gebeurd tijdens de Dutch Food Week 2022. Bedrijven, particulieren, consumenten, producenten, boeren, tuinders, buitenlui… Ze waren allemaal betrokken bij óf de organisatie van een leuk evenement óf namen een kijkje als deelnemer. Hieronder een overzicht wat er in Drenthe allemaal gedaan is, tijdens die ene week in oktober waarin het draait om gezond, lekker en regionaal voedsel. Meer informatie over de Dutch Food Week.

Filmreeks - Eten uit Drenthe

Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe! Hoog tijd om dit nog meer onder de aandacht te brengen. We hebben een aantal producenten mogen filmen en in deze filmpjes vertellen zij hun verhaal.

We namen onder meer een kijkje tussen de aardappels, bezochten een bierbrouwerij en een groentesnijderij; we gingen op bezoek bij een bakker én we namen een kijkje in een streekwinkel.

Vlogs van Fleur

62 Boergondische lunchboxen gaan naar BSO- en Kinderopvanglocaties door heel Drenthe. In de Boergondische boxen zitten alle ingrediënten om gezamenlijk met de kinderen een heerlijke boerenlunch te maken. Naast de benodigde ingrediënten ontvangen alle locaties zes opnames van Fleurs Food Vlog. Samen met Fleur leren de kinderen niet alleen hoe ze het eten maken en hoe het smaakt, maar ook waar deze producten vandaan komen.

Waarde-Ring

Het verhaal over ons voedsel, de voedselproductie, het leven op het platteland; het is belangrijk dat dat verteld wordt. In Drenthe zijn er velen die zich ervoor inzetten om dat verhaal te vertellen. Een aantal van hen heeft dit jaar een bijzondere onderscheiding ontvangen voor hetgeen zij doen.

Boergondisch koken

Boergondisch koken bij Sandur en ’t Nije Hoff

Een kijkje op de boerderij en ook nog eens heerlijk en gezellig eten samen. Studenten van de koksopleiding hielpen basisscholieren om een maaltijd te bereiden met producten van de boerderij.

Boergondisch koken bij boerderij Straathof

Wat eten we en hoe komt het op jouw bord? Scholieren kookten een maaltijd van producten van de boerderij, samen met studenten van voedingsopleidingen. Samen leren, samen werken en samen genieten van voedsel op de plek waar het vandaan komt!

Boerderij Straathof sloot zich tijdens de Dutch Food Week aan bij Boert Bewust. Boert Bewust werkt aan verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving om een open en eerlijk gesprek te voeren over de land- en tuinbouw en over de herkomst van voedsel.

Uit de tuin in Orvelte

Basisschoolleerlingen mochten aan de slag met groente en fruit, vers van de tuin van De Veldhoeve. Zij maakten een lunch en appelcompote en leerden appeltjes te drogen.

Interzorg Noord Nederland Festival

Een week lang presentaties en proeverijen op verschillende locaties van Interzorg over lekker en duurzaam eten en het belang van gezonde voeding.

Pakketkluizen voor boodschappen

Je kan nu eerlijke en duurzame streekproducten van De Streekboer ophalen in de pakketkluizen op de P+R in Rolde en Gieten. Lang in de supermarkt in de wachtrij staan voor de kassa of naar huis haasten voor de bezorging van je boodschappen is verleden tijd! Bestel de producten makkelijk online via De Streekboer en laat ze bezorgen in de pakketkluizen op de P+R in Rolde of Gieten.

Bedank de boerdag #BDBD2022

Deze publieksactie van Dutch Food Week heeft vele inzendingen opgeleverd van consumenten die een voedselproducent in het zonnetje zetten. De hoofdprijs is gevallen op de inzending uit Valthe van Karin Katoen. De prijs is uitgereikt door burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn, de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet en Bert van Wanrooij van Dutch Food Week. Karin bedankte Carin en Danny de Graaf, die samen met Ruud Duursma Vleesautomaat Valthe runnen.