Over de Dutch Food Week 2021


Van 9 tot en met 16 oktober 2021 stond Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de landelijke Dutch Food Week (DFW). Zo organiseren de drie noordelijke provincies een congres over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met het delen van kennis en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.

Eerlijke, regionale producten

Het landelijke initiatief vraagt aandacht voor gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven. Een week lang zijn er tal van (digitale) evenementen in de provincie, die te maken hebben met voedsel en de hele voedselketen.

Gedeputeerde Henk Jumelet:

“Aandacht voor waar ons eten vandaan komt is en blijft belangrijk. De consument vraagt naar goede, regionale producten. De boeren willen een eerlijke prijs voor het voedsel dat ze leveren. Drenthe heeft hier volop aanbod in en er gebeurt veel op het gebied van innovatie. Wist je bijvoorbeeld dat er alternatieve vormen van eiwitten worden ontwikkeld, zoals uit veldbonen of insecten? Er valt veel over ons eten te vertellen. De Dutch Food Week is een mooi platform om dat te laten en zien en te ervaren voor jong tot oud.”

Het noordelijke congres over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De drie noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland organiseren tijdens de Dutch Food Week het congres Kansen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Met workshops en inspirerende sprekers is het de plek voor agrariërs en andere betrokkenen om kennis op te doen over het aanstaande beleid maar ook om ervaringen te delen. Het GLB-congres vond plaats op 12, 13 en 14 oktober in Oosterwolde (Fr.), maar ook waren er excursieboerderijen te bezoeken in Drenthe.

Week van het Nederlandse voedsel

Een week lang eten van Nederlandse bodem? Klinkt makkelijk toch? Tijdens deze week dagen we iedereen uit om een week lang te kiezen voor producten die in Nederland zijn geproduceerd. Koks in Assen gaan de uitdaging aan; zij koken een week lang alleen maar met regionale producten. In een serie vlogs van Boer Zoekt Vrouw-boerin Annemiek, leren we meer over ons voedsel. Meer informatie op www.weekvanhetnederlandsevoedsel.nl.

Boergondisch koken met kinderen

Dit jaar kan het weer: het terugkerende feestje voor kinderen én boeren, waarbij basisschoolkinderen op de boerderij een gezonde maaltijd klaarmaken en opeten.

En in het voorjaar hebben 75 kinderdagverblijven in heel Drenthe een speciale lunchbox ontvangen met ingrediënten waar de kinderen een lunch mee kunnen maken. In deze box zat ook een pompoenzaadje. Tijdens deze Dutch Food Week is hier een spannende receptenwedstrijd mee: Wat kun je doen met je pompoen? De recepten worden gebundeld en er wordt een top 3 gekozen voor een mooie prijs!

Veel meer activiteiten

Benieuwd naar alle activiteiten in Drenthe? Kijk dan op de website van de Dutch Food Week.