Actueel
Hieronder vindt je het laatste nieuws. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is onderdeel van de Drentse praktijkpilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Het is één van de KPI’s uit de monitor en wordt berekend aan de hand van de milieubelastingspunten volgens de milieumeetlat van het CLM (Centrum Landbouw en Milieu).
In 2024 gingen bijna 150 melkveehouders in studiegroep verband aan de slag met het verlagen van het eiwit in het voer voor hun koeien.In 2025 gaan we hier mee verder. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden tot en met 8 december.
Door inzaai van kruiden- en bloemrijke akkerranden en goed beheer profiteren vogels en insecten ook in de winter van deze begroeiing. Nieuwe aanplant en inzaai van kruidenrijke grasmengsels zorgen ook voor meer biodiversiteit. De monitoring van akker-, weide- en erfvogels laat positieve resultaten zien.
Uit onderzoek van de noordelijke provincies blijkt dat bodems die bovengronds worden bemest vaak beter op bodembiologie scoren dan bodems waarin mest werd geïnjecteerd. Zodebemesting vermindert de ammoniakemissie naar de lucht, maar is minder gunstig voor de bodembiologie. De provincies bespreken nu de mogelijkheden voor vervolgonderzoek naar mestaanwending.
Het melkvee- en akkerbouwbedrijf van familie Jobing in het Drentse Grolloo heeft drie seizoenen ervaring met kruidenrijk grasland. “Dat bevalt goed. Vlinderbloemigen in het mengsel binden stikstof, waardoor we minder kunstmest gebruiken. En kruiden leveren extra mineralen en dat stimuleert de gezondheid van onze koeien”, zegt Mark Jobing.
Ter afsluiting van De Week van Ons Eten in Drenthe heeft gedeputeerde Willemien Meeuwissen op zaterdag 12 oktober drie Waarde-Ringen uitgereikt. Dit is een teken van waardering voor drie ondernemers die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen consument en producent te verbeteren. Dit jaar gaan de Drentse Waarde-Ringen naar Ruth Middelwijk, Evelien Smit en Kees Sijbenga.
(Melk)veehouders die zich willen verdiepen in productief kruidenrijk grasland kunnen vanaf nu gebruik maken van een nieuwe gratis online cursus. Ze kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze met de cursus aan de slag gaan, ook bepalen ze zelf welke modules ze willen doorlopen. Onderwerpen die aan bod komen zijn van financiering tot mengselkeuze en van bemesting tot onkruidbestrijding.
Meer rendement uit de Kringloopwijzer? Vanwege grote belangstelling organiseert Duurzaam Boeren Drenthe nogmaals een basisintroductie Kringloopwijzer voor Drentse melkveehouders.
Op zondag 6 oktober van 13.00 tot 17.00 uur staat het tuinbouwcentrum Klazienaveen in het teken van kunst en cultuur. De kassen worden gebruikt voor beeldende kunst, zang, dans en muziek. De opening van Kunst in de Kas is om 13.00 uur bij Mijn Boom aan De Kwakel 24 in Klazienaveen. Ook voor kinderen is er veel te doen en te maken. En houd je van vintage? Dan kun je op de markt je hart ophalen. Kortom: voor elk wat wils.
Tijdens de ICM-velddagen ligt de focus op maatregelen die telers kunnen nemen op gewasniveau. Hierbij wordt ingezoomd op uitdagingen voor het beheersen en bestrijden van aaltjes, ziektes, onkruiden en plagen.